Udgivet af Vordingborg Kirke, fre d. 2. jun 2017, kl. 11:35

Benny Andersen og pinse. – Du skal ikke lade dig nøje.
Det skal mærkes, at vi lever.
Hvordan folk generelt har det med morgner, ved jeg naturligvis intet om. Jeg har nok nogle formodninger om, hvordan mange har det med mandag morgen, inklusiv mig selv. Den kendte børnesangskriver Povl Kjøller synger meget tankevækkende i sin sang om ugens 7 dage: ”Mandag morgen mukker mange meget”.

Men det er en kendsgerning, at morgener har det med at spille en væsentlig rolle i mange salmer og digte. Morgener som muligheder. Som begyndelser, Som gry. Som nyt.

Der er en god og en glad morgenstemning i Benny Andersens digt ”Morgenhymne”.

”I dag skal der leves, folkens!

Vi er allerede i gang

startede tidligt i morges

vand i ansigtet

kaffe i halsen

et rask skænderi

og lidt morgenavis,

vi mangler stadig latteren

arbejdet

kærligheden

og et par måltider til

så mere kul på, folkens!

Det skal mærkes at vi lever
Musik må der til

og blomster til alle

hvem ved, en enkelt banan måske

Øs hele din sjæl og opfindsomhed ud

hold kroppen i gang så den damper

thi hellere dampe end støve

Endnu er dagen spæd

du kan nå en masse

inden du segner livstræt om

Bid livet i låret

Find fremtiden frem

Rut med planer og visdomsord

for i dag skal der søreme leves!”

Det skal mærkes, at vi lever.
Med dette udsagn vil Benny Andersen ruske op i alle os, der har det med at dysse os selv i søvn med hverdagens ritualer, som vi kender så godt, og som vi derfor føler os på sikker grund med:
”Vand i ansigtet
kaffe i halsen
et rask skænderi
og lidt morgenavis. ”

Hvis digtet var skrevet på et senere tidspunkt, havde der nok stået ”lidt mobiltelefon”. Vi gør de samme ting, og derfor glemmer vi at læsse lidt mere kul på. Men – som Benny Anderen skriver – det skal mærkes, at vi lever.

Hvor og hvordan lærer vi kunsten til at leve?

i er så vant til at google os frem til løsninger. Står vi og mangler noget paratviden, så frem med telefonen og hvis net forbindelsen ellers er i orden, så er vi blevet klogere i løbet af få sekunder.
Benytter vi os af denne løsning og søger under ordet: ”Kunsten til at leve”, vælter det en med det ene god råd efter det andet: Litteratur om coaching, om mad, litteratur om forebyggelse og afhjælpning af stress, bøger om hvordan vi ved meditation kan nå frem til et lykkeligere liv. Det kan være en hel jungle at bevæge sig ind på nettet, hvis vi ikke ved, hvad vi går efter.

Da Benny Andersen skrev de bevingede ord: ”Det skal mærkes, at vi lever” var det før en hel menneskehed blev besat af computeren.

Han behøvede heller ikke dette redskab, men udtrykker sin livsfilosofi kort og præcist og lige til hjertet med få ord:
”Musik må der til”.

Den musik, der her er tale om, er toner, som vi finder, hvis vi tør komme frem fra alle vores forskansninger og bevæge os ud i den dugfriske morgen og i solen.
Vi finder musikken ved at gå på opdagelse i vores indre og lytte til de toner, der her kommer frem – hjertets efterklang. Tonerne kommer frem, fordi vi lader os bevæge af Guds Ånd.

Hvis disciplene i sin tid – pinsedag i Jerusalem – ikke havde ladet sig bevæge af Helligånden, havde de heller ikke hørt eller mærket den musik, der gav dem mod til at gå nye veje og se nye horisonter.

I stedet for at sige til sig selv, at det bare ikke kunne lade sig gøre, valgte de at være åbne over for det løfte, som Jesus selv havde givet dem: At han ville sende sandhedens Ånd til verden.

Det skulle senere vise sig, at det, som i den vildeste fantasi ikke kunne lade sig gøre, det lod sig gøre alligevel.

Helligånden kom til verden og pustede liv, så disciplene igen kunne mærke livet på ny.

Alt hvad der fra et menneskeligt synspunkt ikke lader sig gøre, lod sig gøre den pinsedag. Fordi det er Gud, der virkede. Det lod sig gøre dengang, og det lader sig gøre også i dag.

Musik må der til. Pinsen handler om kærlighed, Guds kærlighedserklæring. En ubetinget kærlighedserklæring – ikke kun forbeholdt nogle få mennesker – men os alle.

Guds ånd lever og virker også i dag, som bærer af denne kærlighedserklæring.

Musik må der til. Musikken må ikke dø eller gå i glemmebogen. Derfor er det så vigtigt, at vi lytter til den, til den musik, som er bærer af Guds ord og som vil minde os om alt, hvad Jesus Kristus har sagt.

Vi forærer os selv en stor gave ved, at vi dagligt lytter til musikken og lader os bevæge af den, for det skal mærkes, at vi lever. Vi lever ikke blot for os selv men også for hinanden. Derfor er det vigtigt, at også vi er med til at bringe Guds ord, den livgivende musik, videre – fra slægt til slægt. Det er vigtigt at fortælle andre om Guds kærlighed, den kærlighed, som vi selv er så heldige at få lov til at opleve og mærke.

Vi skal ikke lade os nøje.
Hold lige fast engang. Benny Andersen skriver i sit digt:
”Endnu er dagen spæd
du kan nå en masse
inden du segner livstræt om.”

Det handler om at komme ud i solen – ud af sit skjul, så vi ikke bare ser livet an. Vi skal ud af starthullerne og i gang.

Det er umuligt, siger vi måske. Det kan ikke lade sig gøre

Men lad os tage imod. Alligevel.

Og giv os selv den fornødne tid, der undertiden skal til, før vi er i stand til for alvor at mærke livsgejsten og kunne rutte med planer og visdomsord,

Men vi skal ikke lade os nøje.

Ingen af os kan se, hvad der venter os lige om hjørnet. Vi kan gisne, vi kan håbe, vi kan have tillid til, at livet vil os det godt, at vi mennesker vil hinanden det godt.

Pinsens budskab til os handler derfor om at turde være til stede og se og lytte til musikken –hjertets efterklang.

Det handler om at komme ud i solen – ud af sit skjul.

Og være der for hinanden.

Husk:
Morgnerne er muligheder. Begyndelser. Nyt liv.
Livet er ustandselig på vej til os. Hver morgen ligger det nyt og dugfrisk for vores fødder.
Så lad os ikke nøje, for det skal mærkes, at vi lever.

Glædelig pinse!

Sognepræst Lisbeth Sinnet Froholdt