Udgivet af Vordingborg Kirke, ons d. 28. mar 2018, kl. 12:22

I 1843 skrev Søren Kierkegaard: "Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt".

For de fleste mennesker er det at have travlt ellers blevet en del af selvforståelsen. Der er også meget, der skal nås for den almindelige velfærdsdansker i en tid, hvor sammenhængene i samfundet bliver mere og mere komplekse, og hvor mulighederne for at dyrke sig selv aldrig har været større. Passe karrieren og have mange bolde i luften. Være sammen med familie og venner og sørge for, at ens børn trives. Deltage i kurser, seminarer og andre arrangementer med kolleger. Holde formen og leve op til sundhedsidealerne. Tale i telefon og være online på sociale medier som Facebook og forskellige sites på nettet. Holde sig opdateret på nyhedsstrømmen. Se tv. Dyrke kulturlivet, så man kan tale med om film, teater og musik. Købe nyt til hus og have. På skiferie, storbyferie og sommerferie. Og så sove.

Men er det ikke netop latterligt at have så travlt, at man glemmer det væsentligste i livet. At det ikke er travlheden, der skaber liv, men at det er nærværet mennesker imellem, der gør livet værd at leve. At det ikke er det at fare fra sted til sted og hele tiden være på vej til en ny opgave, der er livet, men tværtimod indimellem bare at være til uden at skulle noget som helst.

Sådan som samfundet udvikler sig i dag, bliver vi mere og mere egoistiske og har derfor brug for fællesskaber. Og det er der jo i kirken. Du kan godt komme ind fra gaden, for der er ikke nogen fordomme i kirken. Og du behøver ikke være ensom eller i dyb krise. Mange danskere bruger kun kirken til dåb, konfirmation, bryllup, begravelse og juleaften. Men man kan altså også meget mere. Man kan gå til sjælesorg og nå sin præst nemt. Kirken er rundt om hjørnet, uanset hvor du er, og den er altid åben.

En af præstens vigtige opgaver er at tale med mennesker om deres livs glæder og sorger. Man kan henvende sig til sin præst fx om problemer i forholdet til andre mennesker, afgørende valg i ens liv, sygdom, angst for døden, sorg, etiske og moralske spørgsmål, skyld man ikke kan bære, forsøg på at få et meningsfuldt liv osv.

Vi kan bestemt ikke altid komme med løsninger eller svar, men måske pege på en mulighed for at leve med det, der ikke kan være anderledes. Vi sidder ikke og prædiker eller beder bønner under samtalen, medmindre der er enighed om det, men vil med baggrund i kristendommen forsøge at hjælpe vores samtalepartner til at se muligheder og håb i sit liv.

Vi er hverken psykologer, psykoterapeuter, psykiatere eller socialrådgivere. Derfor er vi ikke behandlere i traditionel forstand, men derimod mennesker der ud fra vores erfaring og vores tro prøver at hjælpe andre mennesker til større klarhed over deres liv.

Man kan jo bare ringe til præsten og sige hej. Præsterne er der, og man kan altid finde en, der har tid til en samtale. Der er mange, der ikke ved, at det er en mulighed at gå til præsten, hvis de slås med noget. Her har kirken en stærk stemme, for den har hele historien og kulturen og det åndelige fundament. De bibelske tekster har noget at sige det moderne menneske. Man bliver klogere. Kristendommen er et fantastisk godt svar på menneskers søgen, så det er bare om at komme af sted. Vi ses!

Sognepræst Therese Nielsen

Kategorier Kirken