• Begivenheden har allerede fundet sted.
Søndag d. 4. oktober 2020, kl. 15:00

Koncert i Vordingborg Kirke, søndag d. 4. oktober 2020 kl. 15.00

Skuespiller Lars Bom og organist Vibeke Astner opfører værket ”Verdens labyrint og hjertets paradis ”Tjekkiske Petr Eben er en af de mest fremtrædende komponister af klassisk musik i nyere tid. Han finder stor inspiration i folkemusik, gregorianske sang og filosofiske eller religiøse tekster og bruger disse i nye rammer. Værket ”Verdens labyrint og hjertets paradis” er sprunget ud af en række improvisationskoncerter over Komenskys værk af samme titel. Værket veksler mellem musik og oplæsning af uddrag fra Komenskys bog. Komponisten udtaler om teksten: ”Pilgrimmen vandrer gennem verdens labyrint, men finder ikke den ro, han søger og vender sig indad til Gud i hjertet. Det, jeg finder mest rørende i teksten, er Komenskys utrættelige søgen efter at forbedre verden. Derved kan han stå som et stort forbillede for os alle – også i dag i vores samfund: at forholde sig kritisk til omverdenen og søge forbedring. ”Teksten er ikke en idyllisk spadseretur gennem verden. Den kommer også rundt om flere af menneskets mindre flatterende egenskaber. Musikken afspejler teksten og er komponeret til at belyse de enkelte kapitlers stemning. Lytteren kommer således på en vandretur i det menneskelige sind med en lykkelig afslutning med plads til eftertanke. Jan Amos Komensky / Comenius (1592-1670) var en tjekkisk, humanistisk filosof, forfatter, underviser og teolog. Han står som et fyrtårn i den tjekkiske historie. Et menneske med høj moral, stor intelligens og en grundlæggende tro på at tjene sandhed, Gud, mennesket og landet. Med en vision om at harmonisere en stridende verden gennem viden og uddannelse og et ønske om moralsk forbedring i en tid, hvor så megen modgang oplevedes. Han var en pioner i det 17. århundrede inden-or blandt andet livslang læring, uddannelse også til piger og de økumeniske principper om tolerance.

Imellem tekstoplæsningerne vil organist Vibeke Astner spille en række mindre koncerter over værket, skrevet af tjekkiske Petr Eben, der er en af de mest fremtrædende komponister af klassisk musik i nyere tid.

Teksten kommer rundt om flere af menneskets mindre flatterende egenskaber, og musikken afspejler teksten og er komponeret til at belyse de enkelte kapitlers stemning. Lytteren kommer således på en vandretur i det menneskelige sind - men heldigvis med en lykkelig afslutning med plads til eftertanke.

Der er fri entre til koncerten. Tilmelding til koncerten skal ske på kirkens hjemmeside: www.vordingborgkirke.dk Døren åbnes kl. 14.30.

Koncert:Verdens labyrint
Sted Kirketorvet 14A, 4760 Vordingborg